sWISH* pavillon, Biel, 2000-2002
Exhibition pavillon for the Expo.02

Exterior view with exit

Exterior view at dusk
Detail view of the acoustic roof

View of the facade
View of the inner facade
Sections of the sWISH* pavilion

The sWISH* pavillon is first perceived as a mystical black box. Its soft walls enwrap an exhibition on the wishes of the Swiss citizen. The inside accentuates the site it is built upon, the lake of Biel, by opening its exhibition spaces to the platforms underworld. Scenography by Morphing Systems.

Gramazio Kohler Architects, Zurich

Client: IBM (Schweiz) and SwissRe
Collaborators: Beat Ferrario (project lead), Rasmus Joergensen (partner until 2002), Odilo Schoch, Patrick Sibenaler
Selected experts: SJB+Partner (Tragwerk), Preti Haustechnik (HLS), Delux Theatre Lighting (Lichtplanung), Morphingsystems (Ausstellungsarchitektur/Szenografie)